Schrack Technik d.o.o.

Različne vrste UPS naprav

Zakaj obstajajo različni cenovni razredi UPS, čeprav je zmogljivost enaka? Za zadovoljitev različnih tržnih segmentov se uporabljajo različne tehnologije z različno stopnjo sofisticiranosti, ki ponujajo tudi različne ravni zaščite.

Schrack Technik pokriva celoten spekter z izhodnimi močmi od 240 W do 1 MW, v vseh spodaj opisanih tehnoloških različicah kot talne enote, enote za vgradnjo v omarice in modularni sistemi. Na voljo enofazni ali trofazni.

Glede na EN 62040-3 obstajajo tri vrste UPS-ov: VFD (napetostno in frekvenčno odvisen sistem) / offline UPS, VI (napetostno neodvisen sistem) / line interactive UPS, VFI (napetostno in frekvenčno neodvisen sistem) / online. UPS.

Poudarki in prednosti izdelkov

  • Akumulatorji v ohišju za podaljšanje časa avtonomije.
  • Serija GENIO Eco od 600 VA do 3000 VA.
  • Serija GENIO Online od 700 VA do 10000 VA.
  • Širok izbor pribora za UPS naprave.

Pregled nad izdelki

UPS naprave te vrste med normalnim delovanjem prenašajo tok neposredno z vhoda na izhod. Poleg tega vhod napaja usmernik, ki polni baterije. Če pride do izpada omrežnega napajanja, naprava preklopi na napajanje iz baterije. Odvisno od modela, preklop poteka z zamikom do 10 milisekund (ms). Pri kritičnih sistemih prekinitve tega trajanja niso zaželene. Zato se običajno te vrste UPS naprav uporabljajo v domačih aplikacijah.

UPS naprave te vrste uporabljajo dvosmerni pretvornik kot osrednjo komponento. Generira enosmerno napetost za polnjenje baterij iz izmenične napetosti na vhodu ali izmenične napetosti na izhodu iz enosmerne napetosti akumulatorjev. Pri omrežnem delovanju se izhodna napetost uravnava in stabilizira v primeru nihanj vhodne napetosti (AVR - Automatic Voltage Regulation). Zato v takih primerih ni več potrebno preklopiti na baterijsko delovanje. Posledično ostanejo napolnjene baterije na voljo za nujne primere. Prekinitev pri preklopu iz omrežja na baterijo je veliko krajša kot pri UPS tipa VFD (off-line).

V online UPS napravah je vhod povezan neposredno z usmernikom, ki polni baterije. Njihov pretvornik ves čas napaja obremenitev na izhod. Pri normalnem delovanju, ko je na vhodu prisotna omrežna napetost, pretvornik črpa potrebno energijo preko usmernika. V primeru izpada električnega omrežja se napaja iz baterijskega sistema.

Ne glede na kakovost vhodne napetosti, se izmenična napetost na izhodu vedno generira iz enosmerne napetosti tako imenovanega enosmernega tokokroga z uporabo "downstream" pretvornika. To dejansko ustvari novo omrežje, ki je neodvisno od vhoda. Obremenitev se vedno napaja s sinusno izhodno napetostjo in nikoli ne pride do prekinitve napajanja.

Ta zasnova je idealna rešitev za zaščito kritičnih sistemov, od varnostnih naprav ali telekomunikacijske opreme do IT sistemov, da se zagotovi najvišja raven zanesljivosti.