Schrack Technik d.o.o.
  • Zelena energija – opremite se za prihodnost

FOTOVOLTAIKA

Fotovoltaika je ena od najhitreje rastočih gospodarskih panog v svetu. To je seveda logično, kajti razpolagamo z neomejenim kapitalom, in to je sončna energija. V treh urah sonce pošlje na zemljo toliko energije, kot jo človeštvo potrebuje za obdobje enega leta. Nobenega dvoma ni, da je sončna energija vir energije prihodnosti.
V Skupini SCHRACK TECHNIK kot uveljavljen partner na področju nizkonapetostne elektrotehnične opreme v zadnjih letih sledimo razvoju fotovoltaike. Naša prednost je v celoviti ponudbi opreme, ki je potrebna pri gradnji fotonapetostnega sistema (slika 1).

Slika 1: Prikaz povezav posameznih sklopov fotonapetostne elektrarne

Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije

Skladno z novo Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (Ur. l. RS, št. 97/15) smo omejeni z nazivno močjo 11 kVA. Moč zadošča za potrebe povprečnega gospodinjstva, ki uporablja za ogrevanje toplotno črpalko. Moč fotonapetostne elektrarne moramo prilagoditi dejanski porabi električne energije našega objekta. Izbirate lahko med že konfiguriranimi sklopi fotonapetostne elektrarne, ki so prilagojeni moči povprečnih gospodinjstev (PV-Set 3kW, PV-Set 4kW, PV-Set 5kW, PV-Set 6kW, PV-Set 7kW, PV-Set 8kW in PV-Set 10kW).

Slika 2: Predhodno ožičena prenapetostna zaščita (PROTEC BC, skladna z EN 61643-11)

 

   

Pri gradnji sistema moramo biti še posebej pozorni na pravilno izbiro zaščitnih elementov, ki jih vgradimo tako na izmenični kot na enosmerni strani inštalacije. Poudarili bi uporabo prenapetostne zaščite na enosmerni strani, ki je že predhodno ožičena (slika 2).

 

 

Izdelki v spletni trgovini

Slika 3: Predhodno ožičeni enosmerni sklop s prenapetostno zaščito in enosmernimi kontaktorji (COMBIBOX)

 

 

Skladno z varnostno zahtevo za preprečitev električnega udara mora naprava ob izklopu zagotavljati malo napetost (120 V enosmerno). Uporabimo lahko predhodno ožičen sklop (COMBIBOX), ki obsega tako prenapetostno zaščito kot zasilni izklop na enosmerni strani s 1000 V z enosmernimi kontaktorji (slika 3).

 

Izdelki v spletni trgovini

Slika 4: Zaščitni rele NA

Skladno s še eno varnostno zahtevo, tj. ob izpadu distribucijskega omrežja ali prekoračitvi napetostne ali frekvenčne meje, naprava ne sme oddajati električne energije v omrežje. V tem primeru lahko uporabimo zaščitni rele NA (slika 4), ki ima prednastavljen standard EN50149-1: 2019. Prednost zaščitnega releja je v predhodno konfiguriranih standardih glede odstopanja napetostnih in frekvenčnih mej. Naša naloga je samo, da izberemo ustrezen standard, ki velja v posamezni državi.

 

Izdelek v spletni trgovini

Slika 5: Mikroenota 500 Wp

ELEKTROMOBILNOST

S čim je najboljše napajati električna vozila?

Polnilnice za domačo uporabo

Podjetje Schrack Technik, znan proizvajalec električne opreme za napajanje električnih vozil, ponuja polnilnice za domačo uporabo pod imenom i-Charge (slika 1). Sistem sploh ni zapleten. Res! Dovolj je imeti enofazni ali trifazni električni priključek in podaljšek, medtem ko mobilna prenosna naprava (adapter) omogoča napajanje vozila pred hišo s priključkom tipa 2, ki je vgrajen v večini današnjih električnih vozil (slika 7).
Za razliko od tega se na parkiriščih, kjer je predvideno napajanje večjega števila vozil, lahko postavi centralna polnilnica, na kateri so dodatna priključna mesta za več vozil (slika 8). Na centralni postaji se odvija komunikacija z uporabniki, ki se registrirajo zaradi plačila električne energije, in sprosti se jim napetost na njihova priključna mesta, preko katerih so vozila fizično priključena in ki po zaključku napajanja ostanejo brez napetosti. Dodatne priključne omarice so lahko zidne ali stebrički, opremljene s priključkom in indikacijo stanja priključka. Poleg tega je mogoče postajo povezati z javnim internetnim omrežjem.

Slika 6: Polnilnice za domačo uporabo i-Charge

Slika 7: Poenostavljena shema napajanja vozila s pomočjo polnilnice i-Charge

Polnilnice za domačo uporabo v spletni trgovini

K izdelkom v spletni trgovini

Slika 8: Polnilnice za parkirišča

Polnilnice za parkirišča v spletni trgovini

K izdelkom v spletni trgovini

Avtorja

  • Beno Žvikart
  • Boris Klemenšek

Članek je objavljen v Elektrotehniški reviji: november 2017, številka 3.