Schrack Technik d.o.o.

Različni načini polnjenja električnih vozil

Električna vozila se polnijo z električno energijo preko polnilnih postaj. Pri tem se izmenični tok iz javne elektro distribucijske mreže pretvarja v enosmerni tok za polnjenje baterij z napetostjo, ki jo zahteva vozilo. S temi procesi upravlja sistem za nadzor baterije (BMS - battery management system).

Načini polnjenja električnih vozil so definirani v standardu EN 61 851. Glede na standard obstajajo štirje načini polnjenja, ki definirajo potrebno opremo in hitrost polnjenja.

Prvi način je polnjenje preko ŠUKO vtričnice, kjer sta sistem za nadzor baterij in polnilec v vozilu. Pri tem načinu ni nobene komunikacije med vozilom in vtičnici.  

  šuko tip 1 tip 2 CHAdeMO CSS
napetost, V 230 230 400 500 500
tok, A 10 - 16 16 - 32 16 - 63 125 125
polnjenje enofazno, izmenično enofazno, izmenično trifazno, izmenično enosmerno enosmerno
moč, kW 2 - 3,7 3,7 - 7,4 11 - 44 50 50
trajanje 8 - 10 h 3 - 5 h 1 - 3 h 20 min 20 min

Drugi način je podoben prvemu in se od njega razlikuje v tem, da uporablja poseben upravljalec ICCB (in cable control box), ki je del polnilnega kabla. Ta kabel je del opreme vozila in ICCB nima komunikacije z vtičnico polnilne postaje, polnilec se nahaja v vozilu.

Tretji način predstavlja polnjenje z izmeničnim tokom preko vtičnice tipa 2. Pri tem načinu poteka komunikacija med vozilom in polnilno postajo, polnilec je v vozilu.

Četrti način predstavlja polnjenje z enosmernim tokom. Tudi pri tem načinu poteka komunikacija med vozilom in polnilno postajo, v kateri se nahaja polnilec. Polnjenje je hitro, ker ima polnilna postaja večjo priključno moč. Standardiziran priključek na vozilu je lahko v izvedbi CHAdeMO ali CCS.