Schrack Technik d.o.o.
  • LED trakovi

    Ko govorimo o LED trakovih, se moramo zavedati, da je sistem sestavljen iz štirih osnovnih komponent: LED trakovi, profili, napajalniki in krmilniki za upravljanje intenzivnosti in barve svetlobe.

LED trakovi so na voljo v kolutu dolžine 5 m. Na obeh koncih se nahajajo priključni kabli v dolžini 0,5 m (slika 1). Na traku je natisnjena informacija o napetosti na katero trak priključimo. Hrbtni del traka je opremljen z obojestranskim lepilnim trakom, s katerim ga pritrdimo na nosilec. Večina trakov ima stopnjo zaščite IP43. Ta stopnja zaščite ni primerna za uporabo na prostem. Neposredno sončno sevanje prinaša nezaželeno toploto in ultravijolično svetlobo, kar vpliva na barvo in jakost svetlobe LED trakov.  

Za delo z LED trakovi je potrebno poznati nekaj osnovnih svetlobno tehničnih pojmov: svetlobni tok, osvetljenost, indeks barvne reprodukcije in temperatura barve.

Svetlobni tok je fizikalna količina, ki izraža količino izsevane svetlobne energije v časovni enoti. Enota za svetlobni tok je lumen (lm).

Osvetljenost nam pove koliko svetlobnega toka pade na določeno površino. Meri pa se v luksih (lux). Mednarodni standardi opredelujejo kakšna osvetljenost je primerna za določeno okolje oz dejavnost.

Vsi iz izkušenj poznamo kako svetijo klasične žarnice z močjo 25, 40, 60, 75 ali 100 W. V spodnji tabeli si lahko ogledate kako se te klasične žarnice primerjajo z LED.

Če bi radi izpolnili vse norme in standarde, morate izvesti svetlobni izračun. Če s tem nimate izkušenj, se lahko vrnete na tabelo 1 in si predstavljate kakšno svetobo oddaja klasična žarnica in si boste lahko okvirno predstavljali kateri vir LED svetlobe izbrati.  

Indeks barvne reprodukcije (CRI) prikazuje razmerje med reproduciranimi barvami svetlobnega vira in reproduciranim barvam, ki jih vidimo pri naravni svetlobi. Indeks ima najvišjo vrednost 100. Če ste v dvomih, si zapomnite, da so sprejemljive vrednosti nad 80.

Temperatura barve svetlobe izraža barvo svetlobe, ki jo oddaja svetlobni vir in se izraža kot temperatura v Kelvinih (K).

LED trakove dobimo v štirih osnovnih različicah bele barve (prikazano na sliki 2):

  • UWW (ultra warm white) - ultra toplo bela: 2500-2700 K
  • WW (warm white) - toplo bela: 2900-3200 K
  • N (neutral white) - nevtralna bela: 3900-4000 K
  • CW (cool white) - hladno bela: 5500-6500 K

Vsak izmed teh štirih LED trakov se proizvaja v petih izvedbah. Vsaka izvedba ima drugačen svetlobni tok (izražen v lm/m), odvisno od moči, ki je potrebna za napajanje celotnega koluta (5 m). 

Teh pet izvedb je prikazanih na slikah 3 - 7. Vsi ti LED trakovi imajo CRI > 90.

 

LED trakovi v spletni trgovini

LED trakovi in pribor

Katalog: LED trakovi in več (angleški jezik)

 

 

 

 

 

 

 

Naroči brezplačno